James Bond 007 Museum  T-shirt.     Yoda 007museum test Like James Bond Like James Bond 007 museum  WordPress LICENCE TO KILL 1989 TripAdvisor  
Contact: 007museum@telia.com  Phone+4648112960   Open Daily 10-15  Sat 10-14 
Media To do and see  Buy
James Bond Theme Party  PPKGuns Omega Bmw  Bollinger  Corgi  Swatch  Posters  James Bond store Links
Welcome to The World's only James Bond 007Museum Sweden Nybro. Booking open mon-fri 10-17 sat 10-14  


 Desmond Llewelyn Q

Desmond Llewelyn
"Now pay attention, 007".
Welsh actor Desmond Wilkinson Llewelyn (Born: September 12, 1914 - Died: December 19, 1999) featured as gadget master Major Geoffrey Boothroyd – alias ‘Q’ in 17 of the 19 James Bond movies , spanning an incredible 36 years.

Q has played 6 times by different Q-actors.

Q Desmond Llewelyn Q Desmond Llewelyn 17 films

See Also

Q Major Boothroyd (Peter Burton) Dr No
Q John Cleese 2 films
Q Ben Whishaw 2 films  Ben Whishaw Q
Q Alec McCowen "Never Say Never Again" 1983
Q Geoffrey Bayldon in "Casino Royale" 1967


 PIERCE BROSNAN, left, as James Bond and DESMOND LLEWELYN as Q

"Q" or "R" John Cleese The World Is Not Enough as Q's assistant, referred to by Bond as R

aston-martin-v12-vanquish001.jpg (54597 bytes) 
2 James Bond film 
The World is Not Enough 1999 as Q's assistant, referred to by Bond as R
Die Another Day 2002  now Q after Desmond.

Cleese was cast as Q's deputy 'R' in The World is Not Enough. Following the sad death of Desmond Llewelyn in a car accident. 
Cleese has taken the title 'Q' for Die Another Day.
Famous for his roles in Monty Python and Fawlty Towers, John should suit this role perfectly.

Q's best quote from Die Another Day:
James Bond: You know, you're cleverer than you look!
Q: Better than looking cleverer than you are.

Desmond has appeared in: 17 film 

From Russia With Love (1963)
Goldfinger (1964)
Thunderball (1965)
You Only Live Twice (1967)
On Her Majesty’s Secret Service (1969)
Diamonds Are Forever (1971)
The Man With The Golden Gun (1974)
The Spy Who Loved Me (1977)
Moonraker (1979)
For Your Eyes Only (1981)
Octopussy (1983)
A View To A Kill (1985)
The Living Daylights (1987)
Licence To Kill (1989)
GoldenEye (1995)
Tomorrow Never Dies (1997)
The World Is Not Enough (1999)

Desmond Llewelyn did not make an appearance in:

Dr.No (1962)
Live And Let Die (1973)

John Cleese

Cleese was cast as Q's deputy 'R' in The World is Not Enough. Following the sad death of Desmond Llewelyn in a car accident, Cleese has taken the title 'Q' for Die Another Day.
Famous for his roles in Monty Python and Fawlty Towers, John should suit this role perfectly
Q's best quote from Die Another Day:
James Bond: You know, you're cleverer than you look!
Q: Better than looking cleverer than you are.

“Right now, pay attention!”

 


Desmond Llewelyns  han som Q visade Bond nya tekniska innovationer som han fick med sig på sina uppdrag. Q var den kanske mest populära karaktären i hela Bondserien, och Desmond Llewelyn blev så förknippad med denna roll, att många trodde att han även privat var ett tekniskt uppfinnargeni. Desmond innehade rollen som Q i hela 37 år - någonting alldeles unikt i den föränderliga filmbranschen.

Den 19 december 1999, en månad efter premiären på den 19:e Bondfilmen The World is Not Enough, var Desmond Llewelyn på väg hem från en boksignering i en bokhandel. Den bok han signerade var den nyutkomna biografin om honom, som skrivits av Sandy Hernu ("Q - The Biography of Desmond Llewelyn" heter den). Inte långt från sitt hem frontalkrockade Desmonds Renault med en annan bil. Han flögs med helikopter till sjukhus, men läkarna kämpade förgäves för att rädda hans liv. Desmond Llewelyn blev 85 år.

När den tragiska nyheten kablades ut över världen försattes Bondvänner världen runt i något sorts chocktillstånd. Desmond var så genuint omtyckt och populär, att många, som aldrig ens träffat honom, kände det som om en nära anhörig gått bort.

Desmond Llewelyn var vid sin bortgång en av världens mest igenkända personer. Expressen toppade sin löpsedel med den tragiska nyheten: "Q död i bilkrasch". Mer behövde man inte säga i rubriken. Alla visste vem Q var.

När man tänker på hur många människor i världen som någonsin har sett en Bondfilm, och att Desmond var med i 17 av dessa filmer, förstår man att mannen som var Q nästan var mer känd än Bond själv.
Den här berömmelsen kom relativt sent i Desmonds liv. Inte många skådespelare befinner sig på toppen av sin berömmelse när de är i 75-80-årsåldern.

Desmond Llewelyn var i början av 60-talet en anonym skådespelare bland många andra. Han hade varit med i teateruppsättningar, bl a tre år i en Agatha Christie-pjäs, och haft ett antal mindre biroller i flera filmer, bl a Cleopatra. Han fick ofta spela poliser, något han hade blivit hjärtligt trött på.

Han spelade också med i Follyfoot en engelsk serie 


Desmond Llewelyn, horse (Follyfoot), Ron Stryker (Christian Rodska) Dora (Gillian Blake), Steve Hodson,
Arthur English

I den första James Bondfilmen, Dr. No, hade rollen som "The Armourer" spelats av Peter Burton. När man 1963 skulle börja spela in nästa film i serien, From Russia With Love, kunde inte Burton vara med. Regissören Terence Young mindes då Desmond från krigsfilmen They Were Not Divided på 50-talet, som Young också hade regisserat. I den filmen hade Desmond talat med en kraftig walesisk dialekt. Nu ville Young att Desmond skulle använda denna dialekt även som Boothroyd (karaktären kallades ännu inte för "Q"). Desmond invände, och efter en diskussion bestämde han sig för att prata med den grövsta walesiska dialekt han kunde tänka sig. Young insåg att Desmond hade rätt och lät honom spela Boothroyd som en litet snobbig engelsman istället. I den här filmen förses Bond med den sinnrika attachéväska, som sedan blivit så berömd.
Desmond arbetade en enda dag med From Russia With Love och fick ca 30 pund i gage. Han träffade även Ian Fleming, som besökte inspelningarna. Men Bondvågen hade inte satt igång ännu och Desmond tänkte inte så värst mycket mer på filmen sedan han var klar med sin roll.

Det var inte förrän i nästa film, Goldfinger, som Desmonds karaktär i Bondserien utmejslades på allvar. Vid första tagningen av Q-scenen reste sig Desmond upp för att artigt hälsa på Bond. Regissören Guy Hamilton avbröt: "Nej, nej, du gillar inte den här mannen! Han är alltför respektlös mot Q Branch:s arbete." Sedan gjorde man en ny tagning av scenen, som nu fungerade perfekt. Sedan dess spelade Desmond Q i denna stil.
Även i Goldfinger var det meningen att Desmond bara skulle ägna en enda dag åt sina scener i filmen. Han kallades dock tillbaka eftersom det hade uppstått en dispyt mellan de båda producenterna, Harry Saltzman och Albert R Broccoli. Saltzman ville inte att publiken skulle veta om katapultstolen i Bonds Aston Martin i förväg, medan Broccoli menade att om Q fick visa finessen skulle det skapa en förväntan hos publiken. Man kom överens om att kalla tillbaka Desmond, spela in en scen där Bond förevisas katapultstolen, och sedan bestämma huruvida sekvensen skulle komma med i filmen. Och alla var sedan eniga om att den sedan så berömda scenen var så bra att den måste få vara med i filmen.

Q: Now at the top of the gearstick you'll find a little red button. Whatever you do, don't touch it.
007: Why not?
Q: If you do you'll release a section of the roof and engage, then fire the ejector seat.
007: You're joking.
Q: I never joke about my work, 007!

Nu hade Desmond fått ägna hela två dagar åt en Bondfilm. Till Thunderball blev hans roll ännu större: han fick t o m flyga till Bahamas för inspelningar där. Dock var han tvungen att hålla sig inomhus, för Q skulle inte vara solbränd när han kom för att besöka Bond. Desmond fann att det var ett elände att behöva hålla sig inomhus i den karibiska hettan. Av väder-skäl blev man dock tvungen att ändra planerna, så Q:s scener spelades istället in i Pinewood Studios senare.

I Thunderball förekom en av Desmonds favoritprylar: den lilla undervattenskameran. På den här tiden fanns det inga små kameror som kunde ta bilder under vatten, men Nikon jobbade på att ta fram en sådan. När de fick veta att Bond-filmteamet behövde en sådan kamera, skickade de en med vändande post.

I You Only Live Twice 1967 fick Bond använda ett av sina mest berömda fortskaffningsmedel, autogyron Little Nellie. Desmond flög till Japan för att spela in dessa scener på plats.

1968 var Desmond även med i Albert R Broccolis filmproduktion av Ian Flemings barnbok Chitty Chitty Bang Bang. Han spelade bonden som ägde bilen.

I On Her Majesty's Secret Service har Q en av sina minsta roller i Bondserien, mest p g a frånvaron av tekniska prylar i denna film. Han är med helt kort i början (där han förevisar M radioaktiv gasbinda, som M bryskt avfärdar) och i slutet, vid Bonds bröllop. Det är där Bond, spelad av George Lazenby, säger till Q "This time I've got the gadgets - and I know how to use them" (syftande på sin nyblivna hustru Tracy).

Ännu var inte Desmond helt och hållet förknippad med rollen som Q : han fick t ex en stor roll i tv-serien Follyfoot, som gick i flera säsonger i brittisk tv.

Desmonds inspelningsperiod för Diamonds Are Forever var en vecka lång. Han fick då åka till Las Vegas. I denna film använder Q en manick som lurar de enarmade banditerna att ge vinst varje gång. Den fungerade definitivt inte i verkligheten, sade Desmond. Han kunde dock inte låta bli att använda alla 10-centsmynten på riktigt i "banditerna" efter att inspelningarna var klara. "Jag vann inte ett korvöre" sade Desmond.

Det var vid den här tiden som filmbolaget började fatta vilken tillgång Desmond var för Bondserien. Han fick åka på sin första PR-turné som Q, och fick ta med sig attachéväskan från From Russia With Love, tillsammans med en massa andra prylar. PR-turnén, som ägde rum i USA i samband med premiären av Diamonds Are Forever, blev en stor succé. "Det var litet nervöst i början", sade Desmond, "eftersom jag egentligen inte visste något om alla tekniska prylar - jag är ju bara en skådespelare". Han upptäckte snart att han älskade all den positiva uppmärksamhet han fick, och gav prov på sin slagfärdiga humor.
En reporter frågade: "Du får väl lika mycket beundrarpost som Sean Connery?" Desmond svarade gravallvarligt: "Ja, och jag är säker på att det beror på min enorma sex appeal. Tyvärr kommer mycket av uppmärksamheten från skolpojkar som vill veta mera om sprängämnen. En intresserad ung pojke hade, fick jag veta senare, avancerade planer på att spränga sin skola i luften."

Alla förstod dock inte hur viktig Desmond var för Bondserien.
Bondproducenterna Saltzman och Broccoli hade med åren blivit alltmera osams, och hade kommit fram till att bästa utvägen var att turas om att producera varannan film. 1973 års Live And Let Die, den första med Roger Moore som 007, var det Harry Saltzman som skulle producera. Han var inte ett smack imponerad av alla positiva pressklipp som Desmonds PR-turné i USA hade medfört. Han tyckte att Q inte alls behövdes i den nya filmen. Då hade tv-bolaget som gjorde Follyfoot ändå avsiktligt skrivit ut Desmonds karaktär i tre episoder, så att han skulle kunna vara med i Bondfilmen.
Detta är alltså orsaken till att Desmond inte är med i Live And Let Die, något som filmen också lider av. Desmond trodde att han nu fått sparken från serien.

Så var det nu inte: till Moores andra Bondfilm The Man With the Golden Gun var Desmond tillbaka igen som Q. Desmond kände Roger Moore sedan tidigare (de hade bl a spelat tillsammans i tv-serien Ivanhoe) och tyckte mycket om att arbeta med honom. Så värst många prylar var det dock inte i denna film.

Mer av den varan blev det i The Spy Who Loved Me, som var den dittills mest påkostade Bondfilmen. Här hade Desmond hela 4 scener som Q och var även på plats på Sardinien, där han överlämnar den kända Lotus Esprit-bilen till Bond.

Q: Now pay attention 007... I want you to take great care of this piece of equipment.
There are one or two rather special accessories...
007: Q, have I ever let you down?
Q: Frequently!

Nu började Desmonds beundrarpost öka i volym. Han fann också att han tjänade en hel del på sina ganska korta scener i Bondfilmerna. Det blev även en del reklamuppdrag. Hans fru Pamela var dock måttligt imponerad. Hon var inte speciellt förtjust i Bondfilmerna och hade t o m nickat till under en premiärvisning. Hur som helst fann Desmond att han inte längre erbjöds andra roller: han var nu så oerhört förknippad med rollen som Q. Hans världsberömmelse ökade dock hela tiden för varje ny Bondfilm han var med i.
En taxichaufför frågade Desmond: "Har du någonsin fått höra att du liknar Q?" "Ja", svarade Desmond klurigt, "det har väl hänt en eller två gånger".

Moonraker 1979 visade prov på nya fantasifulla Q-prylar - alltför fantasifulla, ansåg kritikerna. Här förekom dock en av Q:s mest minnesvärda repliker. I slutet av filmen ser man Bond och Holly tätt omslingrade i rymdkapseln. Q, med ryggen mot tv-skärmen, säger (syftande på Bond) "I thing he's attempting re-entry, sir".

Roger Moore brukade skoja med Desmond under inspelningarna. Eftersom Desmond avskydde att gå klädd i shorts, försökte Roger få till en sekvens där Desmond måste bära shorts. En annan gång, vid inspelningen av For Your Eyes Only, lurades Desmond att lära sig långa tekniska repliker, bara för att sedan få veta att Roger tillsammans med regissören John Glen hade hittat på allting. Desmond tog inte alls illa upp, tvärtom berättade han att han trivdes utmärkt med Roger och hans skämtlynne.

007: Forgive me Father, for I have sinned.
Q: That's putting it mildly, 007.

Octopussy gav Desmond hans dittills största roll som Q. Bonds och Q:s scener i den här filmen är fantastiskt bra: Q skickas ut till Indien och klagar över de dåliga förhållandena där för Q Branch. Dialogen och timingen mellan Desmond och Roger är oerhört bra. Dessutom fick Desmond för en gångs skull frottera sig med Bondflickorna i slutet av filmen.
I samband med premiären fick Desmond dessutom åka ut på en ny PR-turné som Q, och den turnén förde honom bl a till Sverige. Det blev jättelika artiklar i kvällstidningarna, nyhetsinslag i både Rapport och Aktuellt. Att Desmond "Q" Llewelyn kom till Sverige var en stor nyhet.

Många utgick ifrån att Desmond även privat var en teknisk expert, något han alls inte var. När han vid ett tillfälle lämnade in en trasig klocka hos en urmakare, tittade denne förvånat upp som för att undra "kan inte du fixa detta själv?"

Nästa film, A View to a Kill, var Roger Moores sista Bondfilm, och Q hade inte lika stor roll i denna. Det mesta av hans roll verkar ha klippts bort. Hur som helst var han återigen ute på PR-turné (tillsammans med Fiona Fullerton) i samband med att den filmen släpptes.

Timothy Daltons entré som Bond ägde rum i The Living Daylights 1987. Här hade Desmond en större roll igen, men inte lika stor som i nästa film, Licence to Kill. Aldrig förr har Q haft en så stor roll i en Bondfilm. Desmond, som många andra, tyckte dock inte om de våldsamma inslagen i denna film.

Q: Remember: If it hadn't been for Q Branch, you would have been dead long ago.

Åren gick. P g a ett komplicerat juridiskt bråk gjordes inga Bondfilmer på sex år. När Desmond 1994 tillfrågades om han ville ställa upp som Q igen i nya filmen Goldeneye, blav han glatt överraskad. Han trodde att när de bytt ut allt annat: ny Bond, ny M, ny Moneypenny, osv, så skulle de även byta ut Q. Desmond var så stolt över att vara den ende från 80-talets Bondfilmer som fick vara med i den nya filmen, att han sade att "det förlängde mitt liv med flera år". Och det syns i filmen att Desmond är på ett glatt humör. Nu var han den enda länken som var kvar från original-rollbesättningen i Bondserien.

I den här vevan upptäckte Desmond att hans fru Pamela, som han varit gift med sedan 1938, inte mådde riktigt bra. Senare skulle det visa sig att hon utvecklat Alzheimers sjukdom. Desmond skötte henne länge hemma, innan han insåg att det inte gick längre. Pamela togs in på ett vårdhem, och Desmond besökte henne där varje dag. Det blev allt plågsammare för honom att besöka sin fru: mot slutet kände hon inte längre igen honom... de hade varit gifta i över 60 år och nu mindes hon inte längre deras liv tillsammans.

Tillsammans med Pierce Brosnan upplevde Desmond åter Bond-succén. Han var över 80 år och nu fick han uppleva några av sina mest intensiva år i rampljuset. Massor av PR-turnéer, tv-framträdanden etc följde.
Vid inspelningarna av Tomorrow Never Dies fann Desmond att han inte längre var lika bra på att lära sig sina repliker, så tagningarna tog längre tid än vanligt, men Brosnan och de andra i filmteamet var naturligtvis tålmodiga. Desmond avskydde dock den röda kavajen han var tvungen att ha på sig i filmen.

Så fort något James Bond-relaterat skulle tas fram tillfrågade man Desmond, som nu hade blivit en livs levande symbol för hela serien. Nöjesparken Licence to Thrill i USA och i England har scener med Q på storbildsskärm; cd-rom-utgåvan The Ultimate James Bond 007 Dossier presenteras av Q; i ett brittiskt köpvideopaket med Tomorrow Never Dies medföljer en särskild kassett om inspelningen, ett reportage där Desmond är värd... osv.

1999: Den 19:e Bondfilmen The World is Not Enough skulle färdigställas. Desmond började nu känna sig något sliten: han var ju ändå 85 år. Redan tidigare hade han bett producenterna att skaffa honom en assistent. Det blev John Cleese som fick detta uppdrag. Han kontrakterades dessutom för ytterligare tre Bondfilmer. Detta betydde inte att Desmond skulle pensioneras ur Bondserien: producenterna sade att han hade en roll i Bondserien så länge han själv ville. Desmond sade också "Jag kommer att vara med i Bondfilmerna så länge producenterna vill ha mig där och 'the Almighty' inte vill det."
När Pierces och Desmonds scener skulle spelas in, var det oklart när den kommande Bondfilmen skulle släppas - om två eller kanske rentav tre år? - och Desmond visste ju faktiskt inte om han skulle vara med då. Manusförfattare Bruce Feirstein fick i uppdrag att "skriva ut mig ur serien med värdighet" som Desmond sade. Feirstein ville inte att scenen skulle bli sentimental - antagligen skulle ju Desmond vara med även i filmen därpå men man kunde ju inte veta säkert. Feirstein sade att han plötsligt insåg att det handlade om Merlin som säger adjö till kung Arthur (som i den gamla riddarlegenden).

007: You aren't retiring anytime soon... are you?
Q: Pay attention, 007. I've always tried to teach you two things. First: Never let them see you bleed.
007: And the second?
Q: Always have an escape plan.

Med tanke på att detta faktiskt blev Desmonds sorti ur Bondserien, är denna scen redan ansedd som klassisk.

Desmond Llewelyn var i många avseenden en unik skådespelare. Han uppnådde sin världsberömmelse i hög ålder genom att spela samma biroll i 37 år. Han var älskad av både publik och kollegor. Ingen hade någonsin ett ont ord att säga om honom, och han blev med åren en av världens mest kända och respekterade skådespelare. Därför var hans hastiga och oväntade bortgång så djupt tragisk.

I den långa serien av James Bondfilmer har skådespelare kommit och gått. Bond själv har spelats av fem olika personer, M av tre, Moneypenny också av tre, Felix Leiter av sex (i den officiella serien). Men det kommer för alltid att finnas bara en Q - Desmond Llewelyn. Hans Q var en så mänsklig karaktär, som med åren blev den kanske populäraste karaktären i hela serien. Desmond gav värme och humor till denna biroll, som ju faktiskt inte får så många minuters tid i varje film. På så vis gjorde han Q till en så minnesvärd och omtyckt figur.

Under 90-talet blev Desmond, särskilt sedan den gamle producenten Albert R Broccoli avlidit 1996, åldermannen i Bondgänget. Han blev en levande symbol för hela serien, och en fantastisk goodwill-ambassadör för Bondfilmerna. När Desmond anlände till en ny Bondpremiär, ville jublet från publiken utanför biografen aldrig ta slut. Ville man leta efter Desmond på ett Bond-konvent, var det bara att leta efter den längsta kön på konventet. I ena änden av kön fanns alltid Desmond.

Desmond var även känd för att ge sig tid för fansen. Många är de berättelser från Bondfans, där de berättar om hur Desmond glatt poserat för fotografier och gett autografer. Han bjöd på sig själv och var genuint omtyckt av alla. När han tillfrågades om hur det hade varit att samarbeta med alla "Bondar" hade han aldrig något negativt att säga om någon av dem. Man frågade honom om inte hans skådespelarkarriär hade pajats av att han aldrig fick några andra roller. Desmond svarade att utan Q hade hans karriär tagit slut för länge sedan, och ingen hade kommit ihåg honom idag.
Hans båda söner Ivor och Justin sade efter Desmonds bortgång att den karaktär han spelar på bioduken var den äkta Desmond: han var lika vänlig och humoristisk privat.

Pierce Brosnan fick frågan om vilken scen under den nya Bondfilmens tillkomst som han såg fram emot mest att få göra. Brosnan svarade omedelbart: Scenen med Q.
Det var många i filmteamet som alltid såg fram emot dessa scener: Desmond brukade vara i högform, gick runt i studion hela dagen, skrev autografer, berättade historier, osv.


Personal information

Desmond Llewelyn playing Q

Born in Newport, South Wales, UK on 12th September 1914

Died 19th December 1999

Starred In From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), On Her Majesty's Secret Service (1969), Diamonds Are Forever (1971), The Man with the Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1977), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981), Octopussy (1983), A View To A Kill (1985), The Living Daylights (1987), Licence To Kill (1989), Goldeneye (1995), Tomorrow Never Dies (1997) and The World Is Not Enough (1999).

Film information

Q played by Desmond Llewelyn appears in seventeen James Bond films starting at From Russia With Love through Diamonds Are Forever and The Man With The Golden Gun through The World Is Not Enough.

Q is invited into M's office after he has given Bond his briefing to tell Bond about the new Attaché Case that is to become standard equipment. It is not until Goldfinger that the famous scenes between Q and Bond are established. After Bond watches the curious experiments being conducted in Q's workshop in Goldfinger, Q introduces Bond to his new car – the famous Aston Martin DB5. Whilst Q is explaining the gadgetry of the car, Bond is clearly becoming bored, until Q explains the car is fitted with an ejector seat. Bond perks up and quips “Ejector seat? You're joking!” leading to Q famously replying, “I never joke about my work 007.”

Thunderball sees Q for the first time 'in the field' in Nassau. Bond comments on his regret when he spots Q, with Q also telling Bond that he would rather be back in London, finding equipping him in the field highly irregular. For the second time in two films Q travels to Japan on Bond's request to deliver Little Nellie. Bond revels in antagonising Q, knowing that he dislikes field assignments, which only proves to deepen Q's bad mood. On Her Majesty's Secret Service sees little appearances from Q, who is restricted to a couple of small scenes. Q tries to demonstrate an uninteresting looking object in the pre-title sequence and later at the end of the film, congratulates Bond on his marriage.

Unusually Diamonds Are Forever sees Q enjoying his field assignment in Las Vegas where he tells Tiffany Case that he has been aching to try out his new Electro-Magnetic RPM Controller. He also provides a number of gadgets that allow Bond to take on Peter Franks' identity and imitate Bert Saxby's voice to fool Ernst Stavro Blofeld and rescue Willard Whyte. Sadly, Q is given little to do in The Man With The Golden Gun, merely meeting Bonds unique request for a 'third nipple.'

The Spy Who Loved Me happily features Q appear in a number of scenes. Bond, M, Major Anya Amasova and General Gogol visit Q's workshop hidden inside an Egyptian pyramid where a number of unusual gadgets are demonstrated. Q then leads a briefing as to the contents of the submarine tracking system. Later in the film Q drives Bond's Lotus Esprit to Sardinia where he tries to explain the cars gadgetry but 007 impatiently drives off. Moonraker sees Q inside a monastery, where he demonstrates the latest gadgets, and informs Bond about the liquid taken earlier from one of Hugo Drax's globes in Venice. Q is also present with the minister of defence and M at the end of the film, where he comically unwittingly replies to Sir Frederick Gray's question as to what's Bond doing with “I think he's attempting re-entry sir.”

In For Your Eyes Only Q provides Bond with the latest gadgets in his workshop, and helps him identify the man who paid off Hector Gonzales by means of the 3D Identigraph. Amusingly Q reappears much later in the guise of a priest to inform Bond of some information. In Octopussy Q's workshop provides refuge from Gobinda after a car chase, where the gadget king demonstrates the latest gadgets and makes sure Bond has all the right equipment. Q later appears in the film when he assists Vijay in watching Octopussy's Floating Palace, although is sadly not around to prevent Vijay's untimely demise. In a highly amusing scene Q pilots a large union jack covered hot-air balloon over Kamal Khan's Monsoon Palace allowing Bond to attempt to rescue Octopussy. After Q unwittingly lands the basket, knocking out one the guards, a bevy of beautiful women surround him giving his plenty of loving attention, where Q tells his admirers “Not now! Maybe later.”

Q leads a briefing in A View To A Kill about a microchip and Max Zorin's connections, and then travels to Royal Ascot with M, Moneypenny and Bond to investigate Zorin. Appearing at the end of the film Q finds Bond (after being presumed dead) in the shower with Stacey Sutton. After M enquires as to what Bond is doing, Q disapprovingly remarks, “Just cleaning up a few details.” The Living Daylights features Q assisting Bond in his mission to help General Georgi Koskov defect, and as usual provides the latest gadgets to Bond at his workshop.

Licence To Kill sees Q's biggest role when he takes a leave of absence to unofficially assist Bond in the field. Initially refusing his help, Bond is grateful of Q's gadgets to help get revenge on Franz Sanchez. Q takes on a number of guises and along with Pam Bouvier helps Bond get access to infiltrate Sanchez's inner circle. In an amusing sequence near the end of the film, Q uses the Broom Transmitter. He then ironically throws the gadget into the bushes - the practice Q had frequently complained to Bond about since Goldfinger.

The appearance of Q in Goldeneye marks him as the only actor to have played alongside all five James Bonds. The gadget maestro is light-hearted and comical, enjoying demonstrating the latest gadgets to Bond and even joining in with a few of Bonds quips. Tomorrow Never Dies features Q back his usual disapproving self, when he runs through a list of insurance options posing as an Avis car hire salesman. After Bond shows off with the BMW Remote Control, Q doesn't hesitate to tell him “Grow up 007!”

Sadly, The World Is Not Enough features the last appearance of Desmond Llewelyn as Q, who had played the gadget expert for nearly forty years. Q exclaims when Bond steals the Q-Boat telling Bond it was for his retirement when they meet later at the MI6 Scottish HQ. After introducing his new assistant, Q issues Bond with some final tips before he disappears by descending into the floor.

Character information

The beloved Q, or more formally Major Boothroyd, has been the lifesaver of Bond's life many times by using his ingenious inventions. Disapproving of Bond's caviller attitude towards life and his womanising ways, Q frequently finds his gadgets at the brunt of Bond's ways. Often having to deal with Bond's impatience and lack of respect, Q is often at the source of Bonds quips and antagonistic ways, and frequently has to remind him to return his gadgets.

Q has undergone a number of changes throughout the films. In the early films the relationship between Q and Bond was quite tense. Q would frequently get annoyed at Bond for not listening ("Pay attention 007!"), abusing his gadgets and simply never returning them in one piece. However as the films progressed so the relationship grew stronger. In Q's final appearance Bond issues his serious concern when Q mentions his retirement.

gadget (gajit) n. 1. A small specialised mechanical or electronic device; a contrivance. 2. Any ingenious device, especially one that is labour-saving.

Little Nellie: this waspish autogyro saves Bond’s bacon in You Only Live Twice when he’s set upon by a fleet of SPECTRE bad guys’ helicopters. Literally a flying arsenal with a lot more than a sting her tail : 2 fixed forward-firing machineguns synchronised to 100 yards – using incendiaries and high explosives; 2 rocket launchers forward-firing on either side; heat-seeking air-to-air missiles – 60 a minute; Flame guns – 2 firing astern, range 80 yards; 2 smoke ejectors; Aerial mines; Cine camera in pilot’s helmet; Radio tuned to 410 megacycles.
After vanquishing the foe 007 sends this message: “Hello Base One – Little Nellie got a hot reception. Four big shots made improper advances towards her – but she defended her honour with great success.”

Hasselblad Camera Signature Gun:

 
This deadly gadget really does have a viewfinder to a kill! The film magazine contains a magazine of .220 high-velocity bullets, while its tripod-like attachments screw into the body to form the butt and barrel of a deadly sniper’s rifle. The handle of the gun also contains an optical palm reader, ensuring only the person programming the computer sequence can fire the weapon at a later date.
In Licence To Kill, Bond uses the Signature Gun (one of Q’s most ingenious and lethal gadgets) in an attempt to avenge the murder of his best friend’s wife. On this rare occasion, 007 misses his target, South American drug baron Franz Sanchez, when he is overcome by a group of Ninjas.

Parker Pen Class 4 Grenade
on this occasion, thanks to Q, the pen is indeed mightier than the sword! 3 clicks of the pen arms its 4 second fuse, while a further 3 clicks disarms it. The writing’s on the wall for treacherous ex-British agent Alec Trevelyan (006), when Bond uses this harmless-looking everyday object to prevent Trevelyan from using the Goldeneye satellite to devastating effect.

Snooper: a robot ‘dog’ whose movements are controlled by remote control. Snooper transmits video images via its eyes. It also has a telescopic neck for peering over or around objects obstructing its view.
While searching for 007 with Snooper at the end of his mission in A View To A Kill, Q is shocked, but hardly surprised, to find Bond sharing a shower with heroine Stacey Sutton. Oh James!

Desmond has appeared in: 17 film 

From Russia With Love (1963)
Goldfinger (1964)
Thunderball (1965)
You Only Live Twice (1967)
On Her Majesty’s Secret Service (1969)
Diamonds Are Forever (1971)
The Man With The Golden Gun (1974)
The Spy Who Loved Me (1977)
Moonraker (1979)
For Your Eyes Only (1981)
Octopussy (1983)
A View To A Kill (1985)
The Living Daylights (1987)
Licence To Kill (1989)
GoldenEye (1995)
Tomorrow Never Dies (1997)
The World Is Not Enough (1999)

Desmond Llewelyn did not make an appearance in:

Dr.No (1962)
Live And Let Die (1973)

 

Q in Tomorrow Never Dies1997
 
 
 Q - BRANCH      

Dr No 1962
Beretta
Decontamination Chamber
Walther PPK

MISSION SORT 198 Records 

 


From Russia With Love 1963
Lektor Decoder
Piano Wire Watch
Poison Knife Shoe
Sewen Based Periscope
Standard Issue Briefcase
Tape Camera
Walther PPK


  

 
 

 

 

 

 

 

 

Goldfinger 1964
Aston Martin DB5 (1)
Atomic  Bomb
Delta 9 Nerve Gas
Homer Receiver
Idustrial Laser
Q`Lab Goldfinger
Seagull Snorkel Dry Suite
Steel Rimmed Derby
Walther PPK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thunderball 1965
Aston Martin DB5 (2)
Bell Textron Bell Pack
BSA Lightning Motorcycle
Dictionary Tape Deck
Gamma Gas
Geiger Counter Watch
Geiger Counter Camera
Mini-Breather
Radioactive Homing Capsule
Sea-Air Rescue Raft
Underwater Bomb Sled
Underwater Infrared Camera
Underwater Propulsion Unit
Underwater Sea-Tows
Walther PPK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Only Live Twice 1967
Body Wrap Breating Unit
Cigarette Rocket
Little Nellie
Magnet Helicopter
Ninja Devices
Safe Cracking Device
SIS Rocket Guns
Smoke Bomb Lipstick
SPECTRE bIRD 1
TOYOTA 2000 GT
Walther PPK
X-ray Desk Monitor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

On Her Majesty`s Secret Service 1969
Aston Martin DB5 (3)
Minolta Minox 16 mm Camera
Safe Cracking Copier Device
Virus Omega
Walther PPK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diamonds Are Forever 1971
Bombe Suprice
Holster Finger Clamp
Laser Satellite
Latex Fingerprints
Piton Gun
Slot Machine Ring
Voice Simulator
Walther PPK

 

 

 

 

 

 

Live And Let Die 1973
Felix lighter
Rolex
Shark Gun
Shaving Kit
Trapdoor Casket
Voodoo Scarecrows
Walther PPK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Man With The Gulden Gun 1974
Flying Matador
The Golden Gun
Solex Agitator
Walther PPK

 

 

 

 

The Spy Who Loved Me 1977
Atomic Detonator Bomb
Cigarette Case Microfilm Viewer
Liparus Tanker
Lotus Esprite (1)
Mini Escape sub
Q´Lab -The spy Who Loved Me (2)
Exploding Sidecar Motorcycle
Ski Pole Rifle
Sleep Gas Cigarette
Stromberg Sea Vehicles
Table Pistol
Seiko Ticker Tape Watch
Walther PPK
Wet Bike

 

 

 

 

 

Moonraker 1979
Centrifuge
CAI Standard Issue
Gondola-Bondola
Hydrofoil
Mini-Camera
Q´Lab-Moonraker (3)
rayguns
Satelite Globes
Seiko Detonator Watch
Walther PPK
Wrist Dart Gun
X-ray Safe Cracker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For Yor Eyes Only 1981
3D Visual Identigraph
ATAC
Crossbow
Lotus Esprite Turbo (2)A
Q´Lab-For Your Eyes Only (4)
Seiko Quartz Chronograph
Snow Motorcycles
Universal Export Helicopter
C
Walther PPK

 

 

 

 

Octopussy 1983
Company Taxi
Crocodile Submarine
Faberge` egg
MontBlanc Pen
Seiko Watch Homer /Reciver
Spin-Saw Yo-Yo
Union Jack Baloon
Walther PPK

 

 

 

 

 

 

 

 

A View To A Kill 1985
Digital Photo Identifier
Dynamite Pile Detonator
Electric Razer Bug Cetector
Polarizing Sunglasses
Ring Still Camera
Snooper
Walther PPK
Zorin Microprocessors

 

 

 

 

 

 

 

The Living Daylights 1987
Aston Martin Volante (4)
Body Sheild Assault Rifle
Exploding Gas Keychain
Expoling Milk Bottles
KGB Panic Watch
CIA Monitor Yacht
Q´Lab-The Living Daylights (5)
Sniper Gear
The Lady Rose Cello
Walther PPK
Ghetto Blaster
Philips Keyfinder

 

 

 

 

 

 

 

Licence To Kill 1989
Cummerbund Rope
Dentonite Toothpaste
Manta Ray Cover
Q´Lab-Licence To Kill (6)
Signature Camera Gun
Silver Lighter
Stinger Missiles
Walther PPK
Polaroid Camera Laser

 

 

 

 

 

 

 

 

Goldeneye 1995
Aston Martin DB5 (5)
BMW Z3Roadster
CIA Cessna
Digital Uplink Camera
GoldenEye Weapons System
Key-Code Override Device
Magnetic Mines
Omega Laser Watch
Pen Grenade
Piton Gun Laser Cutter
Typicla Rappeling Belt
Walther PPK

 

 

Tomorrow Never Dies 1997

Walther P99
Walther PPK
Ericsson Mobile Phone
Omega Wach
GPS Hacking device
Sea Drill
Ear Ring Lock Pick


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The World Is Not Enough 1999

Walther P99
Omega Wristwatch
Credit Card Lock pic
Ski Jacket
X-Ray Spec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die Anorther Day 2002

Walther P99
Sonic Agiator 
Surfboard
Mini Breather
Omaga Watch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Casino Royale 2006
Omega 
Walther PPK

 

 

 

 

 

Quantum Of Solace 2008

Walther PPK
Omega Watch

 

 

 

 


Skyfall 2012

Walther PPK
Omaga Watch

 

Dr No 1962    
Walther PPK - Technically the only notable "gadget" in the entire film is when M and Major Boothroyd force Bond to trade in his Beretta 418 for the Walther PPK. Bond has since used the pistol in every movie up to Tomorrow Never Dies, when it was temporarily switched to a Walther P99. In Quantum of Solace use of the Walther PPK was resumed. Radio transmitter - Hidden behind a fake panel in Strangways' bookcase, the MI6 radio transmitter was located at the Jamaican station and was used to make regular contact with London. Strangways' assistant was operating the equipment when she was murdered. Cyanide cigarettes - Cigarettes containing cyanide. Used by Jones, an operative of Dr. Julius No. In a bid to escape interrogation by Bond, he bites down on a cigarette and dies seconds later. Although it doesn't appear in the novel, Bond is sent a cyanide-laced basket of fruit by Dr. No.
Cyanide cigarettes - Cigarettes containing cyanide. Used by Jones, an operative of Dr. Julius No. In a bid to escape interrogation by Bond, he bites down on a cigarette and dies seconds later. Although it doesn't appear in the novel, Bond is sent a cyanide-laced basket of fruit by Dr. No. Luminous Rolex wristwatch - Bond confirms the functioning of the Geiger Counter by testing it against the luminous, slightly radioactive dial of his wristwatch (a Rolex 6538 Submariner). This is a holdover from Fleming's novels, in which Bond is described as having a similar watch.  
     
     
     
     
From Russia With Love 1963    
Garotte watch - A wristwatch from which a wire garrote can be drawn. It is used by Red Grant to strangle a fake Bond as part of a training exercise in the opening scene. He later attempts to strangle the real 007 in the film's climax, only to have it turned against him. Pager - Bond had a pager to notify him if he ever needed to contact MI6. The pager is a one-way method of communication (from MI6 to the operative) and bleeps when the user is needed. It is worth noting that in 1963 the pager didn't exist, and wouldn't become a common item for over 20 years. Attaché briefcase - This is Bond's first real film gadget. This briefcase given to Bond by Q-Branch contains a folding sniper rifle inside while ammunition, a knife and fifty gold sovereigns are contained in secret compartments accessible on the outside of the case. In addition, there is a safety mechanism that will detonate a gas bomb in the briefcase if opened improperly. This case is almost identical to the one described in Fleming's novel except the book added a cyanide capsule which Bond was to use to commit suicide upon capture (Bond immediately flushes it down a toilet).
Bug detector - A small device that is designed to detect the presence of a phone tap device in a regular telephone when placed against such a device. Bond uses it to see if the telephone in his Istanbul hotel room is bugged Bug detector - A small device that is designed to detect the presence of a phone tap device in a regular telephone when placed against such a device. Bond uses it to see if the telephone in his Istanbul hotel room is bugged Tape-recorder camera - A small reel-to-reel tape recorder disguised as a camera. Bond uses it to interrogate Tatiana and sends the tape back to MI6, where M and other officials play it back to listen to the technical specifications of the Lektor.
Dagger shoes - A shoe with a retractable, poison-tipped blade concealed in the toe-cap. In the film the poison caused death within seven seconds. Dr. No, the novel's sequel, notes that the shoe spike was coated with the poison tetrodotoxin. In the film they were worn by SPECTRE operatives Rosa Klebb and Morzeny, whereas in the novel they were worn only by Klebb.    
Berretta  DR NOWalther_PPK_DR_NO.jpg (50788 bytes) Decontamination_Chamber.jpg (61355 bytes)  Walther_PPK_DR_NO.jpg (50788 bytes) 
decoding_machine_Spektor_Lektor.jpg (68229 bytes)garotting_wire_FRWL.jpg (42882 bytes) Poison_Knife-Shoe.jpg (70174 bytes)Sewer-Based_Perioscope.jpg (53445 bytes) black _leather_ttache_case_frwl.jpg (52876 bytes)camera_tape_recorder.jpg (67332 bytes)
Goldfinger 1964    
Wetsuit/fake duck - An almost comical attempt at stealth (for which Bond displays sharp disapproval in the manner by which he casts it aside). Bond uses this as a cover to infiltrate an enemy facility. Gas parking meter - Q’s assistants are seen experimenting with a parking meter that sprays tear gas when a coin is inserted. Aside from this scene it is not seen again in the film. Homing beacon - Bond is given two homing beacons from Q-branch. The first is larger and used when Bond tracks the villain, Auric Goldfinger, to his base. The second is smaller and allows MI6 to know where Bond is.
Heel compartment - A secret compartment in the heel of Bond's shoe, used for storing the smaller of the two homing beacons Oddjob's hat - Goldfinger's henchman, Oddjob, uses a hat with a razor-sharp steel rim as a throwing weapon. The hat is capable of slicing stone and metal when thrown hard enough. Oddjob uses the weapon three times; once as a demonstration on a stone statue, then to murder Tilly Masterson and finally against Bond inside Fort Knox. Industrial laser - Used by Goldfinger trying to kill Bond. Powerful enough to put a laser dot on the moon, but at very close range able to cut through steel. This laser was later used to cut open the vault of Fort Knox. This film showcases the very first of its kind, as this weapon takes on various forms throughout the James Bond series.
Delta 9 nerve gas - Fictional invisible nerve gas. Causes immediate death (at one point claimed, apparently as a lie, to cause "complete unconsciousness for 24 hours"), but disperses harmlessly after 15 minutes. Goldfinger plans to kill Fort Knox's defenders using the gas. Atomic bomb - Used to contaminate the Fort Knox gold supply utilizing optimum lethal radiation, but with as least amount of explosive force. Reference is made to Bond having an attaché case that is damaged (presumed destroyed) when examined by Goldfinger's personnel. This may be a reference to the agent briefcase introduced in From Russia with Love, or it could have been another piece of luggage that had been rigged to self-destruct when tampered with.
     
     
Aston_Martin_DB5_1.jpg (61051 bytes)Atomic_Bomb.jpg (57255 bytes) Delta-9_Nerve_Gas.jpg (56491 bytes) Homer_Receiver.jpg (46085 bytes) Indusrial_Laser.jpg (47027 bytes) Q`s-lab_Goldfinger.jpg (62428 bytes)
Seagul_Snorkey-Dry_Suit.jpg (63382 bytes)  Steel-Rimmed_Derby.jpg (60056 bytes) Walther_PPK_DR_NO.jpg (50788 bytes)
     
Thunderball 1965    
Bell Rocket Belt - The Rocket Belt is a low-power rocket propulsion device that allows an individual to safely travel or leap over small distances. After assassinating Colonel Jacques Bouvar, Bond uses the jet pack to make a quick escape to the nearby DB5. Largo's remote control - A remote control device disguised as a cigarette case. The device allows access to SPECTRE's Paris conference room, concealed in the 'Centre international d'assistance aux personnes déplacées' ('The International Brotherhood for the Assistance of Stateless Persons'). Electric chair - With the flick of a switch on Blofeld's console, any seat can become electrified, killing its occupant. The seat then drops down into the floor, disposing of the dead body. Blofeld uses this equipment to execute No. 9, who he believes is guilty of embezzlement.
Geiger counter wristwatch - A modified Breitling Top Time wristwatch containing a sensitive built-in Geiger counter for measuring radioactivity. Radiation levels are displayed via the watch's sweep (or second) hand. The device is also waterproof. Bond briefly uses it during his visit to Largo's villa at Palmyra. Underwater camera - An underwater camera which can take eight rapid pictures in the dark using an infrared film. It also contains a built-in Geiger counter which displays radiation levels via an audible clicking noise emitted by the camera. Miniature flare gun - A miniature flare gun or Very (sometimes spelled Verey) pistol, which fires a bright red flare, a distress signal. Following the signal emitted by the Radioactive Homing Pill, Felix Leiter gets a visual fix on Bond when he fires the flare.
Miniature rebreather - A miniature rebreather which can provide an emergency air supply for approximately four minutes. The device is carried in a convenient pocket-sized cylinder when not in use. Bond uses the device to escape from Largo's shark pool and during the underwater finale. Radioactive homing pill - Designed to be ingested, the pill is a harmless radioactive device which sends out a homing signal to a special receiver. Felix Leiter follows the signal emitted by the pill after 007 becomes trapped in Largo's underwater storage cave. Underwater propulsion unit - The underwater propulsion unit is a tank-mounted diver propulsion system, which is designed to propel the user through the water with ease. At the front of the unit is a high-intensity searchlight. It is armed with two side-mounted projectile launchers operated by valves on the sides of the tank. It also has stowage space for equipment such as grenades. The equipment is used extensively during the final battle with Largo's frogmen.
Tape-recorder book - A small reel-to-reel tape recorder hidden in a hollowed-out copy of the Nassau Directory. The device uses a sensitive microphone to record surrounding noise. Bond uses it to trace the footsteps of an intruder in his hotel suite.    
     
     
     
     
     
     
     
You Only Live Twice 1967    
Underwater breathing gear - To enable Bond to fake his own death, he was equipped with inconspicuous breathing gear and thrown overboard. Safecracker - A small device that can easily be carried in a jacket pocket and works by attaching it to a safe the operator wants to open. With it properly positioned, the user needs only to turn the combination dial and the device would light up a series of lights as each correct number on the combination dial is found until the entire series is revealed to open the safe. However, Bond finds out the hard way that gadget is not designed to defeat a safe's other security functions, such as alarms. Lipstick gas grenade - A gas grenade disguised as a makeup applicator. While flying Bond in a light aircraft Helga Brandt catches the spy off guard by dropping the device, locking him in his seat and parachuting to safety. Within seconds the cabin is filled with a disorienting gas, leaving 007 fighting for his life in a pilot-less plane.
Piranha pool - Blofeld's trap door that he uses to dispose of failures to his organization and unwelcome guests. Operated by a foot pedal concealed behind Blofeld's desk, part of the foot-bridge over the piranha-infested pool collapses, sending the unsuspecting victim to their death. Explosive bullets - Tiger's specially trained ninjas, as well as Tiger himself are armed with Gyrojet pistols that use rocket-propelled explosive bullets in lieu of standard ammunition. Bo with retractable spear - Used by a SPECTRE assassin who infiltrated Tanaka's Samurai training school in an attempt to assassinate Bond.
Shooting cigarette - Tiger gives Bond a cigarette capable of shooting a jet powered projectile accurately up to 30 yards. Used in Blofeld's volcano to kill a technician standing by the entrance controls to enable his allies to storm the base.    
     
     
     
On Her Majesty`s Secret Service 1969    
Radioactive lint - In the beginning of the movie, Q is showing M a homing device made out of regular lint. "Placed in an opponent's pocket, the location fix and anti-personnel uses should be obvious." M is more concerned with locating Bond, who is nowhere to be found. Safecracker - A small (for its time) device that consists of a flexible cable ending in a grapple that is meant to be fitted on a typical safe combination lock. The machine would then examine the lock, figure out its combination and open the safe. In addition, the device has a photocopier function that could allow for easy copying of secret documents to minimize the chance of the owner learning of the break in by missing documents. Unlike the safecracker used in You Only Live Twice, this device was quite slow, taking close to an hour to open the safe (in the film, Bond uses the device while the safe's owner is on a lunch break and barely completes the job before the man returns). Camera - Bond uses a small camera to take snap shots of a map that shows where the "Angels Of Death" are to release a biological agent.
Blofeld's gifts - Blofeld's gifts to the Piz Gloria girls; in reality they are transmitting devices which would enable the spread of his biological weapon. After Bond resigns from MI6, we see him cleaning out his desk, and gadgets from past films are shown, including the rebreather from Thunderball and Red Grant's garotte watch from From Russia with Love.  
     
     
     
     
Diamonds Are Forever 1971    
Pocket snap trap - A small gadget hidden in a pocket to give a person performing an unwanted search on the wielder a painful surprise that would provide a critical distraction for the wielder to exploit for an attack. Fake fingerprint - Bond uses a fake fingerprint that clings to his thumb to trick Tiffany Case into believing he is Peter Franks. Voice algorithm recorder - Used primarily by Blofeld to disguise his voice as that of Willard Whyte.
Grappling suspenders & piton pistol - When Bond rides ontop of the elevator to the suite of Willard Whyte, he uses for the last leg of this trip the rappelling cord built into the suspenders (A similar gadget is the belt used in GoldenEye). La Bombe Surprise - "Cake" with an "explosive filling", actually a domed shell covered in cake icing covering a small explosive device with a timer. Used by Mr. Wint and Mr. Kidd, and unsuccessfully deployed against Bond. The bomb ended up being tied to Mr. Wint's rear end and tossed overboard, with explosive results. Slot machine ring - Q created a ring that, when used, ensures a jackpot at the slot machines every time.
     
     
     
Live And Let Die 1973    
Magnetic/buzzsaw wristwatch - A highly modified Rolex Submariner given to Bond by M. When turned on, it could snag any lightweight metallic item. In theory, Bond claims it can even deflect a bullet. It also has a circular saw built into its face. Notably, it fails to save Bond as he attempts to escape from the alligator farm; a rare occurrence. Bug detector - Bond uses a handheld device that can sweep a room for electronic microphones. It can also be used to transmit messages in morse code. CO2 pistol - Fires special pellets that expel highly-pressurized air to make the target explode. Designed for combating sharks, but Bond is able to activate a pellet manually before forcing Kananga to swallow it.
CO2 bullet - Contains highly-pressurized, compressed CO2. Cigarette lighter radio - Radio transmitter/receiver disguised as a car cigarette lighter installed in a CIA vehicle, which Bond uses to contact his friend, Felix Leiter. Sideview mirror dart gun - Installed in one of Kananga's sedans, this gun is used to kill Bond's driver upon his arrival in New York City.
Brush transmitter - A radio hidden inside a clothing brush with a key, allowing it to transmit messages in morse code. Flute transmitter - A radio transmitter disguised as a flute. This device allows henchman Baron Samedi to recede into the background and spy on intruders to Mr. Big's island. It functions in a similar way to the broom transmitter that Q uses in Licence to Kill. Flamethrower Spray Can - In Bond's hotel room at San Monique, a snake appears. Bond quickly uses his Aftershave can with his cigar as a makeshift blowtorch to kill the snake. This is unusual as it was not a Q branch gadget.
Espresso machine - As M debriefs Bond at his home the spy offers him an espresso. M, expecting it to be another field gadget, discovers it to be nothing more than a regular coffee maker thus triggering his surprised exclamation: "Is that all it does?!"    
     
     
     
The Man With The Gulden Gun 1974    
Golden Gun - Scaramanga's titular weapon of choice. The gun can be assembled and disassembled into a gold cigarette lighter, a gold cigarette case, a gold cuff link, and a gold pen to evade security. The bullet is concealed on his belt's golden buckle Golden bullet - A custom-made 4.2-millimeter golden (23-carat gold with traces of nickel) dum-dum bullet specially made for Scaramanga's pistol. Manufactured by Lazar and smuggled to the assassin in a pack of cigarettes. Solex Agitator - Designed by the scientist Gibson as a means of harnessing the sun's power, the Solex Agitator was stolen by Francisco Scaramanga
Prosthetic nipple - Bond confesses that it's "a bit kinky", but he gets Q to create a false third nipple so that Bond can impersonate Scaramanga, who has the same physical anomaly.    
     
     
The Spy Who Loved Me 1977    
Teletype wristwatch - A modified Seiko 0674 wristwatch. Basically working like a pager, it had a built-in telex that allowed MI6 to send important messages to Bond, printing them out like a miniature teletype. (It actually looked more like a labelmaker tape.) Ski pole rifle - A specially designed ski pole which is modified to fire .30 caliber rounds from a four shot clip in the handle. Twisting the top of the pole to reveals the trigger. Bond uses the weapon to shoot one of his Soviet pursuers, Sergei Barsov, in the pre-title sequence. Micro-film reader - Assembled from two components:
  • A cigarette case
  • A cigarette lighter
 
XXX's cigarettes - A Soviet-designed gadget used by Anya Amasova, the cigarette could unleash a plume of sleeping gas into the face of an unsuspecting victim. It is basically a hollowed out cigarette filled with a powdered incapacitating agent. Amasova uses it to steal an important microfilm from Bond. Guillotine tea tray - A razor-sharp tea tray shown to be in testing by Q-Branch. Placed on the table, the tray is projected forward at a high velocity, decapitating a mannequin. It is not used in the field. Wet bike - Personal watercraft. This was one of the first water bikes which are known today as Jet Skis.
     
     
     
     
     
     
Moonraker 1979    
bond-gondol.jpg (132121 bytes)
San Trovaso  Venetian gondola is made at the gondola workshop of Squero San Trovaso in Venice, Italy
bondola_moonraker1.JPG (8416970 bytes) bondola_moonraker.jpg (3103422 bytes)
Wrist dart gun - Worn like a wrist-watch, the weapon is activated by nerve impulses from the user's wrist. It can fire both armor-piercing and cyanide-coated darts; the former Bond uses to escape from a centrifuge and the latter to kill Hugo Drax. Safe-cracking device - A safe-cracking device that is concealed within a normal looking cigarette case. It uses X-Ray technology to see the inner workings of the safe's locking mechanism. Bond uses it to break into the safe in Drax's office Camera - A miniature camera imprinted with Bond's 00 number (with the lens of the camera making up the middle 0 of the number). Bond uses it to take pictures of the plans inside Drax’s safe.
Exploding bolas - Seen in testing at the MI6 monastery. Designed to entrap an object, such as a human, and explode when the bola balls hit each other. Sleeping man - An experimental weapon being developed by Q Branch. A machine gun turret disguised as a sleeping man. When activated the two halves of the man's "body" snap apart to reveal a turret inside. Laser Rifle - A laser rifle that can be used in space. A version of this gun is shown being tested to somewhat gruesome effect on a wax dummy during Bond's visit to the MI6 monastery. The rifle is also used in the GoldenEye video games and 007 Legends.
Poison pen - CIA Agent Holly Goodhead carries a number of gadgets of her own, including a pen with a retractable poison needle. Activated by clicking the top of the pen Diary - A one-shot miniature dart gun concealed in the spine of a seemingly normal diary. Activated by pressure on the book's spine. One of the four CIA gadgets belonging to Dr. Holly Goodhead. Perfume - A bottle of Christian Dior perfume which doubles as a miniature flame thrower. This was one of Holly Goodhead's CIA gadgets and, incidentally, a product placement for Christian Dior perfume.
Purse transmitter - A radio transmitter disguised as a purse. The device's antenna is retractable and extends from the purse when in use. Standard CIA field equipment belonging to Dr. Goodhead. Explosive wristwatch - A modified Seiko caliber M354-5019 wristwatch. It contains a small circular reel of explosive inside a rear compartment. Once placed, the explosives and fuse are linked to the watch by a small length of wire. The wristwatch itself acts as the detonator. Bond uses it to escape from the flame pit of Moonraker 5.  
     
     
     
     
     
For Yor Eyes Only 1981    
ATAC (Automatic Targeting Attack Communicator) - The ATAC was lost when the British spy ship St. Georges was sunk. Later recovered by Bond, who at the end destroys it to prevent it from falling into enemy hands.  Plaster cast - An experimental weapon being developed by Q Branch. Demonstrated by Q's lab assistant, Smithers, the plaster cast swings around with great force and crushes anything in its path. Claw umbrella - An experimental weapon being developed by Q Branch. On contact with water, the umbrella clamps down on its user with steel claws.
Identigraph - An early computer-like device to assemble a phantom photo of a person by selecting characteristics from a variety of lists including hair color, hair style, nose form, style of eyeglasses etc. Located in MI6 headquarters and used by Bond and Q to put together an image of Locque. Communication wristwatch - A modified Seiko Duo-Time H357 wristwatch. Receives digital message read-outs on the small LCD display above the analogue watch-face. It also contains a 2-way radio/transmitter for voice communications.  
     
     
     
Octopussy 1983    
Attaché briefcase - Contains a false bottom which conceals a high explosive bomb. In the pre-credits sequence Bond attaches the magnetic package to a Cuban radar system, but is captured before getting the chance to detonate it. Tracker wristwatch - A modified Seiko Sports 100 G757 wristwatch. Contains a universal radio direction finder which works in conjunction with a homing device planted in the false Fabergé egg. Mont Blanc fountain pen - An 18 carat gold fountain pen which contains a mixture of Nitric and Hydrochloric acids for dissolving metals. This feature Bond uses to escape from his cell in Kamal Khan’s palace. The top contains an earpiece that works in conjunction with a bug planted in the false Fabergé egg.
TV wristwatch - A modified Liquid Crystal TV Seiko T001-5019 wristwatch. Receives moving images over the air and displays them on the watch's color LCD panel. Bond uses the watch to admire one of Q’s female assistants and later uses it to pursue Kamal Khan. Crocodile vehicle - A submersible vehicle disguised as a crocodile. Bond uses the craft to approach and leave Octopussy’s floating palace undetected. Yo-yo saw - A rotating buzzsaw blade attached to a string so that it could be used in the same manner as a conventional yo-yo. Used by an assassin to kill MI6 agent Vijay, and later by the same assassin against Bond and Octopussy.
Mini-nuke - A bomb fitted into the base of a circus cannon. Intended to blow the circus show, as well as an entire city in West Germany off the map with the intention of removing all US installations in Europe leaving it vulnerable to a Russian invasion.    
     
     
     
A View To A Kill 1985    
Zorin microchip - Impervious to electromagnetic pulse (EMP) created from outer space. This microchip or similar reverse-engineered microchips are used on the prototype Eurocopter Tiger helicopter in GoldenEye which is impervious to EMP caused by the main weapon of that film. Polarizing sunglasses - Allows the ability of seeing clearly through tinted glass. Bond uses them to see through Zorin's tinted office window, where he spots Zorin giving Stacey Sutton a cheque. Camera ring - Contains a miniature camera. Bond uses the device at a Zorin's party to covertly take photographs of each of his guests.
Billfold/checkbook - Uses ultra-violet light to read previously written material by picking up the indentations of pen marks on paper. After Bond gains entry to Zorin's office he uses the device to get an imprint of Zorin's previous cheques. Electric shaver detector - Contains an electronic eavesdropping detector. One they arrive at Zorin's château, Tibbett uses this bug detector to scour the room. Eventually he finds a bug hidden within the lamp on the bedside table. Credit card lock-pick - Has an electronic ability to open locks. Bond uses this lock pick to gain entry to Stacey Sutton's house. Bond slides the card up to the lock on the window and after a couple of seconds the window is unlocked.
Snooper - This remotely controlled robot uses video cameras and microphones to survey locations that are inaccessible to humans, or to operate stealth surveillance missions. Snooper is only used at the end of the film where Q explores Stacey Suttons house looking for Bond and it eventually him and Stacey showering together which shocked and horrified Q and When Bond notices it, he quickly tosses a towel over it.    
     
     
The Living Daylights 1987    
Night vision goggles - Saunders uses a pair of night vision goggles during the supposed defection of General Georgi Koskov. Using them he spots Koskov leaving the Opera House and identifies Kara Milovy - the girl with the cello - as the sniper supposedly sent to kill him. Milk bottle grenades - Posing as a milkman, Necros carries with him a crate full of explosive milk bottles. He causes a series of large explosions, informing security that they are the result of a gas leak to keep them distracted and away from the house. Ghetto blaster - A weapon under development by Q-Branch for the Americans. It is seen being tested in the Q-Branch labs and is never used by Bond. The ghetto blaster is an '80s–style rocket-firing, stereophonic, cassette tapedeck.
Revolving sofa - Q is also testing a sofa that swallows whoever sits on it. Keychain - Contains some clever audio-actuated modifications. Whistling the first bar of "Rule Britannia" causes it to spray stun gas. It also contains an explosive charge which is activated by Bond's personalised signal - a wolf whistle. It also comes with skeleton keys attached which Q claims can "open 90% of the world's locks". Miniature binoculars - A pair of miniature binoculars contained on normal looking eye-glass frames. When Bond is in Tangiers, he follows Koskov’s car after a conference and uses the glasses to spy on him from a distance.
Silent alarm watch - A watch designed to alert the user's bodyguard by an audible beeping emitted by his counterpart watch. It is triggered by pressing the crown (or winding switch). A pulsing red light on the watch indicates the alarm has been activated. Pushkin uses such a watch after being cornered by 007 in his hotel suite. Philips Keyring Finder The Living Daylights Ghetto Blaster
     
     
Licence To Kill 1989    
Lighter - A gift from Felix Leiter and Della on the occasion of their wedding. It is an inscribed cigarette lighter that generates a huge burst of flame. Bond shows Sanchez the lighter to explain why he set about destroying his criminal empire, before setting the gasoline-drenched drug lord alight. Laser polaroid camera - When the flash is used on this camera, it shoots a laser. The pictures it takes are X-rayed. Exploding alarm clock - Q carries it with him to Isthmus, but it is not used. Guaranteed never to wake up anyone who uses it.
Dentonite toothpaste - Plastic explosives disguised as ordinary toothpaste. The receiver that picks up the signal from Bond to blow the explosives is disguised as a packet of cigarettes. Cigarette packet - Contains a concealed receiver which works in tadem with the 'dentonite' plastique. Signature camera gun - A camera that when put together became a sniper rifle that only worked for Bond, due to a scanner built into the grip.
Rake radio transmitter - A two-way radio disguised in the handle of a rake.    
     
     
     
     
     
     
     
     
Goldeneye 1995    
Piton gun - Fires grappling hook (piton) and has a laser cutting attachment. Limpet mine - A high explosive, remotely detonated mine. Bond's Omega Seamaster wristwatch acts as the detonator. Digital binoculars - Auto focus/zoom, digital camera, satellite uplink to send visual data.
Wheelchair missile launcher - Tested by Q Branch, this gadget was made to look like someone had broken their leg, when in fact, the leg hid a missile, which could be fired from the seated position. Phone booth trap - Q Branch is testing a BT telephone box with a large airbag inside which expands, crushing anyone inside against the wall of the box. X-Ray document scanner - Q has a document scanner disguised as a tea-tray.
Cutter/detonator wristwatch - A modifed Omega Seamaster wristwatch with a built-in laser cutter and remote detonator. Grappling belt - A size 34 leather belt. It conceals a piton hidden behind the buckle. It can fire out up to 75 feet of high tensile wire designed to support the weight of an average person. Ballpoint pen grenade - Contains a class four grenade. A 4-second fuse is armed after three clicks in succession. Another three clicks disarms it. Used by Bond to escape his captors after Boris nervously clicks it.
     
     
Tomorrow Never Dies 1997    
GPS encoder - Acquired by Elliott Carver in order to send the HMS Devonshire off course into Chinese territorial waters. Cigarette lighter grenade - A disguised timed explosive/grenade. Ericsson mobile Phone - The device flips open to reveal a touchpad and LCD display for driving the BMW 750iL by remote. It also has a fingerprint scanner, 20,000 volt taser, key replicator, and controls for operating the car's defence system. Much of the look of this phone including the "flip-open" design was eventually incorporated into Ericsson's R380.
Grappling bracelet - The bracelet fires a piton - or grappling hook - for scaling vertical surfaces, similar to Bond's wristwatch in The World Is Not Enough. It was developed by the Chinese People's External Security Force, the Chinese equivalent of MI6. Dragon flamethrower - Bond commented on the fact that this device was "very novel." Although this appears to be a sculpture of a dragon, pulling back one of the ears emits a high yield flamethrower, which makes the sculpture look like a fire-breathing dragon. Restraint fan - Weapon developed by Wai Lin's counterpart division to Q Branch. Appears to be a Chinese fan, but when opened, various string-like restraints are emitted, possibly with the design of restraining an opponent.
Rickshaw defense mechanism - This was used to subdue an enemy that was though to be unconscious. A button is pressed, and an upper part of a bike-based rickshaw, which appears to be parked, ejects, knocking out the target. Explosive wristwatch - A modified Omega Seamaster wristwatch taken by Bond from the Chinese safehouse. The watch had a small, detachable charge that could be detonated by turning the watch's dial. It was later used to remotely destroy a glass jar that had a grenade lodged inside. Walther P99 - A gun Bond has from the beginning of "Tomorrow Never Dies". It replaced Bond's Walther PPK. Bond used the P99 from Tomorrow Never Dies to Casino Royale.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
The World Is Not Enough 1999    
Grappling/torch wristwatch - A modified Omega Seamaster wristwatch. Contains: 1) Grappling hook with fifty feet of high-tensile micro-filament, able to support 800 pounds of weight. 2) A high intensity lighted bezel. Detonator spectacles - Remotely detonates an explosive "flash-bang" charge concealed in Bond's firearm. Money bomb - In effect, a highly compacted fertilizer bomb. The money was dipped in urea, dried, and packed tight. In one note the metal anti-counterfeiting strip had been replaced with a combustible magnesium circuit; in effect a tiny detonator. The bomb was triggered by the proximity of a transmitter concealed in a replica of Sir Robert King's lapel pin.
X-ray shades - Enables X-ray vision for checking for concealed weapons. Ski jacket - Conceals an escape pod which inflates into a sealed sphere made of aluminum-coated plastic and Kevlar reinforcement. This feature appears to be based on the Zorb. Multifunction lock-pick - Concealed in a normal looking credit card with a removable strip that activates a spring-loaded multifunction lock pick.
Multifunction lock-pick - Concealed in a normal looking credit card with a removable strip that activates a spring-loaded multifunction lock pick.    
     
     
     
Die Anorther Day 2002    
Surfboard - Contains a sliding panel with a hidden compartment containing communications equipment, explosives, detonators and a Walther P99 firearm. Transmitter knife - A knife with an integrated antenna and transmitter. Used in the pre-credits sequence. Cell phone - Used by Zao to identify James Bond.  Sony Ericsson P800.
Virtual combat training simulator - This device allows the user to enter a virtual environment with the assistance of four computerized columns, a special pair of sunglasses, and a special weapon, this training simulator is tested by 007. One such program contains a scenario in which MI6 Headquarters is attacked and the user must eliminate all threats as they see fit. Moneypenny used these glasses to simulate her and James having sex in the office; however she was interrupted by Q. Cutter/detonator wristwatch - Contains an explosive detonator and laser beam cutter. The new Q states that this watch is Bond's 20th: a reference to the fact that Die Another Day is the 20th James Bond film. Glass-shattering ring - A "standard issue" ring for the finger which is actually a "ultra high-frequency single digit sonic agitator unit". It is activated by a clockwise twist and can shatter bullet-proof glass upon contact.
Dream machine - This mask allows the otherwise sleepless Graves and Zao enjoy some of the benefits of natural sleep Miniature rebreather - Similar device as used in Thunderball, which provides a few minutes of oxygen.  
     
     
     
     
     
     
     
     
Casino Royale 2006    
Explosive keychain - A keychain which contains a small explosive charge. Triggered by a remote detonator. Phone detonator - The mobile phone which acts as the detonator for Carlos' explosive keychain. Portable implant equipment - A suitcase equipped with a portable scanner and a gun-like device for implanting a homing beacon under the skin. After the beacon is implanted, the scanner confirms that it is functional. The beacon continuously monitors the user's location and vitals.
Bug and earpiece - Bond plants a bug in Le Chifré's benzedrine inhaler in order to eavesdrop on his conversations Field medical kit - Stowed away under the passenger-side dashboard of the Aston Martin DBS, the medical kit comes complete with defibrillator pads and other life-saving equipment.  
     
     
Quantum Of Solace 2008    
Cell phone - A modified Sony Ericsson C902 cell phone. It has a built in identification imager, capable of compiling a composite facial image of a potential suspect even when the person being photographed is looking to the side. This phone can also receive information immediately regarding the suspect as it is also tied into the MI6 data mainframe. Quantum earpiece - A small receiver/transmitter earpiece which was used by members of the Quantum organisation to hold meetings during public events.  
     
     
   
Skyfall 2012    
Walther PPK/S - A modified Walther PPK/S 9mm short with a palm-scanner built into the grip. As with the Signature Gun featured in Licence to Kill, Bond is the only one who can use the pistol on account of it being coded to his palm prints. Radio transmitter - A locator device which, when activated, emits a signal that can be traced by MI6 Radio detonator - A radio detonator disguised as a police radio. In a twist of irony Silva uses another radio-equipped device to out-maneuver Bond; detonating explosives placed on the London Underground line

Because this film marks the 40th Anniversary of James Bond films in addition to the film being the 20th in the franchise, there are multiple references to each previous official film. Some examples include:

 

 

TripAdvisor    

               


Copyright © 1959-2018   www.007Museum.com  All Rights Reserved         
Yoda 007museum test
James Bond 007 Museum Nybro, Sweden.  www.007museum.com  
Contact: 007museum@telia.com  tel. +46-481-12960  Open Daily 10.00 - 17.00 (lunch 13-14)  Sat 10.00-14.00
Adress: James Bond 007 Museum, Emmabodav. 20  382 45 Nybro, Sweden   0481-12960

James Bond Materials© 1962 - 2018  United Artists Corporation and Danjaq, LLC. 007 Gun Logo© 1962 United Artists Corporation and Danjaq, LLC. 007 Gun Logo, Iris Logo, 
JAMES BOND and all other James Bond related trademarks - Danjaq, LLC. All Rights Reserved. Copyright