Men när den burits av filmhistoriens överlägset mest kända agent är prislappen förmodligen en baggis – i alla fall för den välbärgade klock- eller James Bond-fantasten.

Klockan är en Submariner med referensnumret 5513 och är självfallet specialanpassad efter agent 007:s behov. De snillrika funktionerna bär Q Branchs signum.

Supermagneten hade en central roll i agentens halsbrytande upptåg. Men också praktiska, som att dra ner blixtlåset på fröken Solitaires klänning.

Tillfället att komma över Rolexen är unikt, säger auktionshusets talesman Christiano De Lorenzo på telefon från London till di.se.

Men den som räknar med att göra om 007:s reptrick i verkliga livet kommer att bli besviken. De fungerar bara i filmens värld.

Det mest synligaste minnesmärket från den ursprungliga ägaren är taggarna på den sågtandade glasringen. Klockan hade som bekant även en sågfunktion.

Senast klockan var till försäljning på auktion var tio år sedan. Då såldes den på Christies i London för 25.850 pund, motsvarande cirka 284.000 kronor med dagens växelkurs.

Säljaren vill vara anonym. Men torde göra en hyfsat affär om någon nappar på utropspriset vid auktionen som går av stapeln hos Christies i Geneve den 14 november.

”Marknaden för klockor (på auktion) har växt enormt de senast åren”, säger Christies talesman.

Efterfrågan på lyxklockor har inte påverkats av den rådande finansiella och ekonomiska stormen enligt Christiano De Lorenzo.